-"Basenjin fäller inte"
Nej, det stämmer inte!
-"Basenjin är allergivänlig"
Nej, det stämmer inte!

-"Basenjin lämpar sig till lydnad/agility"
Nej, det stämmer inte!
-"Det går att lära min basenji att vara lös"
Nej, det stämmer inte!

-"Basenjin kan inte skälla"
Ja, det stämmer!
-"Basenjivalpar går att köpa året runt"
Nej, det stämmer inte!

Det här är vanliga "myter" om basenji som behöver poängteras för er som är nyfikna på rasen.
Om rasen fortfarande tilltalar får ni utförligare svar längre ner på sidan.


Allmänt om rasen
Basenjin är en högbent, elegant och mycket vacker urhund. Kanske en av världens absolut äldsta raser, den kan faktiskt vara så mycket som
12 000 år gammal. Dagens basenji är i första hand en sällskapshund, men i de inre delarna av Afrika används rasen än idag som jakthund, i första hand för att driva vilt i fällor. Basenjins främsta särdrag är dess mycket starkt utpräglade jaktinstinkt och oförmåga att skälla.

Basenjin skall vara lätt byggd med fin benstomme och aristokratiskt utseende. Den skall vara högbent i förhållande till kroppslängden. Basenjin skall alltid visa god resning, vara alert med ett intelligent uttryck. Huvudet, med dess rynkor och uppstående öron, skall var stolt buret av en väl välvd hals. Den djupa bröstkorgen skall övergå i en tydligt markerad midja och svansen skall bäras hårt ringlad. Helhetsbilden skall vara en välbalanserad hund med gasellik elegans.

Basenjin är världens enda hundras som inte kan skälla, men den är ändå inte stum. Basenjins struphuvud och stämband är annorlunda konstruerat än hos andra hundar. Stämbandens vibrationer är inte tillräckligt starka för att framkalla skall men däremot ett joddlande, gurglande läte som ibland av misstag kan uppfattas som en morrning. Joddlingen används i första hand som en glad hälsning men kan även användas i andra situationer när basenjin är glad, t ex när den väntar på sin mat, under lek mm. Utöver detta kan en basenji gnälla, morra, pipa och alla andra ljud en hund kan.

Anmärkningsvärt för rasen är dessutom dess renlighet i alla avseenden. Den hatar att bli smutsig och blöt och tvättar sig noggrant tills den är ren igen. Ett lite kattlikt beteende är att den tvättar ansiktet med framtassarna som först blöts med tungan.

Basenjitikar löper oftast bara en gång om året, på hösten, och mer eller mindre alla valpar föds under perioden november-januari. Det förekommer någon enstaka sommarkull, men det är mer ovanligt. Det är också stor efterfrågan på valpar så hör av er i god tid till uppfödare för att visa ert intresse.


Egenskaper
En basenji är att betrakta som en livlig och lekfull ras som gärna kelar och ligger nära sin ägare. Helst sover den bredvid sin ägare i både soffa och säng, gärna under en varm filt. Den är intelligent, självständig men ändå tillgiven och alert. Mot främlingar kan den uppträda reserverat. Man bör inte tvinga sig på en basenji, de har kan uppleva det som obehagligt och drar sig så du undan. Låt hunden gå fram i sin egen takt till nya bekantskaper.

Basenjin är en urhund, en jakthund med allt vad det innebär. Det går inte att lära en basenji att sluta jaga, det är deras naturliga instinkt och det betyder att man inte kan släppa sin hund lös hursomhelst såvida man inte har oändliga marker eller inhägnat område. En basenji som jagar stannar inte för varken bilar eller andra farliga saker.

Basenjin är oftast mycket matglad och kan även vakta sin mat, tuggben, eller något annat gott dom ibland hittar utomhus. Det är sällan lönt att försöka ta ifrån godbitarna från hunden med våld, all mat är som sista måltiden för en basenji - mycket viktig! - så för att slippa bli ovän med sin hund är det bättre att prova bytesmetoden, d.v.s. att erbjuda hunden något som är tillräckligt gott för att hunden ska vilja byta.


Hälsa
Basenji är en frisk hundras och i Sverige är vi nästan helt förskonade från genetiska sjukdomar. De flesta uppfödarna hälsotestar föräldrardjuren noggrant. Tänk på att endast köpa en valp som uppfyller kraven för rasklubbens valphänvisning, läs mer på www.basenji.se. Då är ni ett steg närmre en frisk hund som lever 13-15 år.


Aktivering & Ensamträning
Basenjin behöver aktiveras för att må bra. Det finns många typer av aktivering som passar bra för en basenji såsom t.ex. långa promenader, joggingturer, nosework, enkel lydnadsträning, problemlösning eller liknande kan rekommenderas. Rasen är dock, med sin jaktlust och självständighet, inte lämplig för den som vill satsa på en lydnadskarriär.

Många basenjis kan lida av separationsångest då de är väldigt måna om att värna om sin flock. När hela familjen går hemifrån kan det vara svårt för hunden att finna trygghet, men en basenji som tränats att vara ensam hemma sedan den varit liten har inga problem med att lämnas ensamma några timmar per dag. Starta tidigt med att t.ex. gå till tvättstugan eller ett snabbt ärende till affären och utöka sedan stunderna så kommer det att fungera bra.


Pälsvård
En basenji har en mycket kort och lättskött päls. Man sköter den med lätthet själv och det tar nästan ingen tid alls i anspråk mer än några bad då och då och borstning då hunden fäller. Ja, en basenji fäller som alla hundraser! Basenjin anses vara allergivänlig, men det är en sanning med modifikation. Det finns basenjiägare som har en mildare form av allergi och som klarar av vardagslivet med sin hund väl, men det kräver ofta regelbundna bad och tvätt samt medicinering av ägaren själv. Var mycket noga med att träffa flera basenjis nära inpå innan ni bestämmer er för att detta är rätt ras för er!


Med detta sagt är basenjin en alldeles fantastisk hundras, om än mycket självständig och påhittig. Den älskar sin familj och är väldigt mån om att vara nära. En trogen vän som hänger med på olika upptåg likväl som att de älskar att mysa i soffan en skön kväll framför tv'n. Ofta är de morgontrötta och kan ligga och dra sig till långt in på dagen och föredrar att inte gå ut om det är busväder ute, regn och rusk uppskattas inte.

Basenjin är precis lagom storlek med stor personlighet och ett hjärta av guld gentemot sina vänner. Man bör ha tålamod och en stor portion humor för att uppskatta basenjins alla egenskaper, men gör man det har man verkligen hittat rätt hundras!